Керамічні ножі - японський винахід. Правда, в кінці застійних 80-х радянськими вченими були винайдені «вічні» бритви з керамічними лезами, які були надзвичайно гострими і не вимагали заточення. Але, як це часто буває, винахід лягло «під сукно» через перебудовного роздраю в країні, і тому слава винаходи екологічних керамічних ножів дісталася японцям. Ну да ладно, що тепер поробиш ... Якихось 20 років тому про керамічних ножах знали тільки вузькі фахівці. Майстри суші і сашимі з задоволенням використовували керамічні ножі для нарізки продуктів, адже кераміка не додає металеві нотки в тонкий смак цих страв. У продажу керамічні ножі з'явилися відносно недавно і відразу ж потрапили в розряд найбільш підроблюваних кухонних девайсів.
Керамічні леза - це продукт сучасних високих технологій ( «нано-технологій», як зараз модно говорити). Сам термін «керамічний» відноситься, по більшій частині, до технології виробництва - спікання і випалу. Спочатку чорний порошок циркону необхідно чистити, після чого його перетворюють в цирконій - відомий своєю стійкістю до корозії метал. Цирконієвий порошок (оксид цирконію) пресується в кераміку під тиском майже в 300 тонн, після чого заготовки майбутніх ножів обпікаються в спеціальних печах при температурі 1400-1600 ° С. Процес запікання може тривати від 2 до 6 днів, і чим довше лезо знаходиться в печі, тим міцніше і надійніше воно вийде. Китайські підпільні умільці починають економити вже на цьому етапі - їх заготівлі смажаться в грубці набагато менший час, чому ножі виходять дуже крихкими. Товсті напівпрозорі керамічні пластинки після «випічки» отруюються в руки майстрів, які вручну заточують леза. На дворі початок третього тисячоліття, а ножі точать вручну, уявляєте! До речі, це одна з причин такої високої ціни керамічних ножів. Для тих, хто звик до бритвеною товщині ріжучої кромки металевих ножів, заточка кераміки може здатися тупуватої. Вся справа в тому, що керамічне лезо на порядок товщі металевого (це і зрозуміло!), Тому ріжучакромка заточується під більш тупим кутом. Але на гостроту в звичайному розумінні це не впливає - папір на вазі керамічний ніж ріже не гірше металевого побратима.
Не тільки незвичним матеріалом леза відрізняються керамічні ножі. Кожен ніж - це твір в стилі хай-тек: форма леза, вигин ручки, матеріал, з якого зроблена ручка ножа - все підкреслює його незвичайність. Рукоять ідеально лягає в долоню, і завдяки цьому працювати таким ножем одне задоволення. Залежно від виробника і фірми ручки керамічних ножів можуть бути зроблені з нековзкого пластика, прогумованого пластика або цілком із силікону. Головна відмінність даного керамічного ножа від підробки - спосіб кріплення рукояті до леза. Фірмові ручки в буквальному сенсі приварені до нього, в підроблених же ножах половинки рукояті просто приклеюються до леза якимось супер-клеєм.
Відрізнити справжній керамічний ніж від підробленого досить складно. Ціна тут має значення тільки в тому випадку, якщо раптом ніж здасться Вам занадто дешевим - фірмовий керамічний ніж не може коштувати дешево за визначенням. Але дорожнеча ножа - не їсти гарантія його натуральності. На жаль, все виробництво керамічних ножів в даний час перенесено в Китай (куди ж без нього!), Тому при покупці ножа орієнтуйтеся на відгуки покупців або, що ще надійніше, на думку друзів, які вже купили і випробували це чудо кухонної техніки своїми руками.
Керамічні ножі бувають двох видів: з чорними і білими лезами. Крім кольору, вони відрізняються ціною і якістю. Чорні керамічні леза набагато міцніше і, відповідно, дорожче своїх білих побратимів. Саме їх найчастіше можна побачити в руках професіоналів. Якщо Ви - не суші-майстер, цілими днями нарезающий найтоншими скибочками рибне філе, то витрачатися на покупку чорного ножа немає сенсу. Естетичний аспект залишаємо без коментарів - якщо Ви вважаєте, що саме чорний керамічний ніж ідеально підійде за кольором до Вашої кухні, то, звичайно, купуйте його. Якщо ж для Вас важливо просто наявність керамічного ножа на кухні, то дешевший, але не менш прекрасний, білий ніж - це саме те, що треба.
Порівнювати металеві та керамічні ножі заняття невдячне. Хіба можна порівняти між собою гірський велосипед і велосипед для прогулянок по парку? Не можна сказати, що одне гірше або краще іншого - це просто різні речі, пристосовані для різних потреб. Так, керамічним ножем ви не зумієте розрубати кістку, відчикрижити стегенце від замороженої курки або відкрити банку консервів, як це можна зробити звичайним металевим ножем. А воно Вам треба? Якщо Ви зважилися на придбання керамічного ножа, то вже точно не для поїздок на природу. Керамічний ніж - це вузький фахівець на кухні. Його спеціалізація - свіжі овочі, фрукти, зелень, тонкі скибочки і хліб без крихт.
Найперше відміну керамічного ножа від металевого - його гігієнічність і абсолютна хімічна інертність. Керамічні леза не вбирають і не віддають запахи, не руйнують вітаміни і не діляться з продуктами іонами речовини, з якого вони зроблені. Тобто це - ідеальні ножі для тих, хто уважно ставиться до свого здоров'я і береже вітаміни в продуктах. Нарізаючи продукти керамічним ножем, Ви будете точно впевнені в тому, що всі корисні речовини залишилися в цілості й схоронності. Якщо у Вашому оточенні є сироїди, то керамічний ніж може стати для них найкращим подарунком.
Керамічним ножем зручно різати м'які овочі і фрукти - скибочки виходять тонкими і акуратними. Хліб, навіть найсвіжіший, нарізається без крихт - це не диво? А ось сир нарізати таким ножем буде проблематично - товсте лезо буде намертво прилипати до скибочкам, і ця затія може обернутися справжньою тортурами. Правда, для сиру придумали масу чудових пристосувань, тому керамічний ніж для цієї мети краще не використовувати. Зате для нарізки філе м'яса або риби найтоншими скибочками керамічний ніж підійде ідеально.
Для тих, хто звик до балансуванню металевих ножів, спочатку буде складно пристосуватися різати керамікою - лезо цього ножа дуже легке, тому спосіб нарізки трохи відрізняється від звичайного. Якщо при нарізанні металевим ножем ми тиснемо на нього і водимо туди-сюди, то рез керамікою більш легкий, повітряний, чи що - просто направляйте лезо рухом від себе і не дуже тисніть на нього, кераміка цього не любить.
Якщо вже говорити про керамічні леза, то не можна обійти стороною керамічні Овочечистки. Це такі ж ножі-дужки, як і їх металеві родичі. Право, смішно намагатися зберегти вітаміни в цілості, коли доводиться чистити овоч чи фрукт металевим ножем! Керамічна овощечистка може використовуватися так само, як і звичайна, тільки з деякими застереженнями. Наприклад, не варто занадто завзято тиснути на леза або намагатися очистити грубу шкірку. Найчастіше у продажу можна зустріти комплект з керамічного ножа і Овочечистка, але можна їх купити і окремо.
А тепер про головну відмінність кераміки від металу - ці ножі досить легко ламаються. У цій статті навмисно не наводяться стандартні цифри, які доводять, що міцність керамічного леза на порядок вище металевого - це рекламний трюк, не більше того! Звичайно, якщо говорити про твердість, то кераміка твердіше стали, але скло теж твердіше металу, а б'ється на раз. Ось і з керамічними ножами та ж історія - вони тверді, але крихкі. Пам'ятайте про це, коли берете ніж в руки. Саме тому керамічні ножі не бувають довгими, найчастіше випускаються ножі з широкими лезами довжиною не більше 165 мм (зустрічаються екземпляри і з 20-сантиметровими лезами, але це скоріше виключення). Ахіллесова п'ята керамічних ножів - низька стійкість до бічної навантаженні на ріжучу кромку. Висловлюючись нормальною мовою, кераміка найбільше боїться згинання при різанні, тому так важливо тримати ніж прямо. Причому, на відміну від сталі, яка найчастіше просто деформується, керамічні леза при руйнуванні сколюються шматочками. Тому, перш ніж братися за керамічний ніж, слід засвоїти кілька простих правил, які дозволять прожити йому на Вашій кухні якомога довше.• Никогда не режьте керамическим ножом твёрдые продукты! Керамические ножи
Як бачите, використання керамічного ножа спочатку може тримати Вас в певній напрузі. Того не можна, цього не можна, ні покласти, ні поставити ... Саме ці складності і відлякують багатьох покупців, особливо чоловіків. Але недарма керамічні ножі називаються «ножами для жінок». Кому, як не нам, знайома ситуація, коли «в будинку не наточени ножі»? Кераміка - це відсутність такої проблеми на довгі-довгі роки. За умови, що Ви купите справжній ніж, і при дотриманні всіх правил його використання, керамічний ніж не затупітся протягом трьох, а то й п'яти років! Чи це не щастя? Ці ножі не дряпається і довгий час виглядають як новенькі. Кераміка не фарбується соком фруктів і овочів, які не окислюється сама і не окисляє продукти. Адже найчастіше керамічні ножі купують саме через їх хімічної нейтральності - заради збереження корисних речовин в продуктах можна і потерпіти деякі незручності.
Наостанок кілька слів про заточуванні керамічних ножів в домашніх умовах. Те, що керамічні ножі довго не тупляться, є фактом, але іноді їх все ж доводиться точити. Останній аргумент, з яким виступають противники кераміки, це неможливість заточування ножа в домашніх умовах. Навіть якщо Вам запропонують придбати в комплекті з ножем фірмову заточку - не ведіться на рекламу і не купуйте, це будуть гроші, викинуті на вітер. Для заточки кераміки використовуються спеціальні алмазні диски, алмазні пасти і пристосування, що дозволяють з точністю до мікрон вивірити кут заточки. Точити керамічні ножі потрібно тільки в спеціалізованих майстернях! Але якщо Ви примудрилися знайти Майстра, який вміє вручну точити керамічні ножі, вважайте, що вам пощастило. Тоді нічого не завадить Вам купити новенький керамічний ніж і насолоджуватися!Работа керамическим ножом подразумевает вдумчивость, аккуратность и спокойствие – в наше безумное время возможность помедитировать на кухне многими воспринимается как благо. Удачной покупки!
Автор: Лариса Шуфтайкина