ПОВІДОМЛЕННЯ: Всі замовлення зроблені 5.05 та 6.05 будуть опрацьовані і поїдуть по пошті 7.05
Каталог товарів
Клієнту
+380500131413
Наша адреса
📍 Офіс: Закарпатська область, м. Виноградів, вул. Кривуляка Андрія, буд. 3
Телефони
Графік роботи
  • 🛒 Замовлення приймаються - 24/7
  • ⏳ Час роботи менеджерів:
  • пн-пт - 08:00 по 17:00
  • сб - 08:00 по 16:00
  • нд - вихідний ⛱️
E-mail
Ми в соцмережах
Перейти до контактів
0 0
Каталог
Головна
Закладки
0
Порівняти
0
Контакти

Чавун: брати чи не брати?

Чавун: брати чи не брати?

Старий добрий чавун – чому він досі популярний на кухні? Адже для багатьох людей цей тип посуду може здатися стародавнім, особливо якщо згадати про величезну різноманітність посуду з різними сучасним антипригарними покриттями, яку сьогодні можна знайти в магазинах. Погодьтеся, чавунний посуд може здатися на перший погляд таким безглуздим – важкий, чорний, на вигляд незручний – навіщо він взагалі може бути корисним на кухні?

Багато досвідчених господинь ні за що не розлучаться з чавунною пательнею та й навіть додадуть, що краще її ще нічого не придумали. Чому так? Розгляньмо ближче, чому чавун завоював такі міцні позиції на ринку і в чому його особливості, переваги та недоліки.


ПЕРЕВАГИ ЧАВУННОГО ПОСУДУ

Перевага чавунного посуду є його довговічність. Потрібно дуже сильно постаратися, щоб його зіпсувати – якщо ви впустите його з великої висоти на дуже тверду поверхню, то він може розколотися. Але, з іншого боку, який інший посуд зможе витримати таке випробування?

Чавунна пательня може переходити від одного покоління до іншого, зберігаючи свій зовнішній вигляд та не втрачаючи при цьому свої практичні якості.

Посуд з чавуну славиться неперевершеною зносостійкістю та прекрасно пручається деформації, зберігаючи форму при будь-яких температурах, не боїться перегрівання, на відміну від посуду з інших матеріалів. Його можна сміливо використовувати в духовій шафі, вносячи різноманітність у свій щоденний раціон. Не дарма багато хто вважає, що плов, приготований в чавунному посуді або казані, унікальний, і що навіть не варто намагатися готувати його в якомусь іншому посуді, тому що смакові якості отриманого результату будуть не такими, як треба. Якщо ви любите готувати м'ясо, рибу або овочі на грилі, придивіться до нашої новинки, чавун-гриль розміром 26 на 26 сантиметрів. Вона виготовлена ​​з високоякісного литого чавуну, який максимально збереже природний смак та аромат приготованих на ній страв, а також всі корисні речовини використаних продуктів. 

Чавун-гриль – це дуже цікаве рішення для будь-якої кухні, а той факт, що дану модель можна використовувати на всіх видах плит, включаючи індукційні, робить її ще й універсальною.


НЕДОЛІКИ ПОСУДУ З ЧАВУНУ

Найпоширенішим недоліком чавунного посуду називають його відчутну вагу. Тому при покупці необхідно розуміти, що саме ви плануєте в ньому готувати. Якщо вам потрібна пательня для томління м'яса чи овочів або посуд для приготування плову, то чавун відмінно впорається з такими завданнями. Однак якщо вам необхідна пательня для млинців, то краще придивитися до інших, більш легких по вазі варіантів, тому що в процесі готування постійно міняти положення чавунної пательні при розподілі тіста по поверхні буде не просто – можуть втомитися руки. Багатьох господинь також може збентежити той факт, що чавунний посуд виглядає дуже просто та програє простим зовнішнім виглядом, наприклад, посуду з керамічним покриттям. 

Це дійсно так, але як вже було сказано вище, чавун має свої унікальні властивості та якості, і якщо у вас стоїть мета купити чавунну пательню, то дуже важливо розуміти заздалегідь, для яких страв вона буде використовуватися. Багато хто задумовуэться : чи дійсно чавунний посуд іржавіє? Так, чавунний посуд, не оброблений спеціальною олією, може з часом іржавіти від вологи внаслідок своєї структури. Але цей момент є виправним та не впливає на якість, а при правильному догляді за посудом і зовсім виключений. Так, рекомендується не зберігати їжу в чавунному посуді після приготування, а після миття краще витерти його насухо і тоді ніяких проблем не виникне. Як доглядати за чавунним посудом? Як підготувати чавунний посуд до використання?

Перед першим використанням будь-який посуд з чавуну потрібно вимити в теплій воді з м'якою губкою. У новій чавунній пательні без просочення або емальованого покриття їжа може спочатку пригорати.

Це пов'язано з тим, що чавун – матеріал пористий і йому необхідний якийсь час, щоб просочитися олією, увібрати її в себе. Саме тому багато господинь перед першим використанням такого посуду прожарюють його, засипавши сіллю, а потім змащують олією та знову розігрівають. Олія проникає в пористу структуру чавуну і посуд після такого "ритуалу" утворює на своїй поверхні так звану захисну плівку, природне антипригарне покриття. Варто відзначити, що вибрати і купити чавунні сковороди, казани, гусятниці простіше простого. Посуд з чавуну не особливо відрізняється вишуканим зовнішнім виглядом, тому всю увагу потрібно зосередити на якість виробу.


Визначившись з типом і розміром і приступивши до покупки потрібно звернути увагу на такі деталі:

  • Дно посуду має бути ідеально рівним.
  • Внутрішня поверхня повинна бути гладкою, без тріщин, подряпин, горбків.
  • Товщина стінок, не менше 5-6 мм для рівномірного розподілу тепла.
  • Якісна фурнітура, переважно, щоб ручки були литими чавунними або змінними, що дозволить використовувати посуд як на плиті, так і в духовці або навіть на багатті.
  • Мити в проточній гарячій воді з м'якими губками.
  • Небажано використовувати мийні засоби, оскільки ті можуть змити захисний антипригарний шар.
  • Чистити чавунний посуд бажано безпосередньо після приготування їжі, не даючи їй засохнути або прилипнути до дна.
  • Не використовуйте жорсткі губки, що дряпають, та абразивні мийні засоби.
  • Після миття треба насухо витирати посуд.
  • У разі якщо до покриття щось прилипло, необхідно дати посуду відпочити в гарячій воді деякий час і потім м'яко очистити.


На нашому сайті ви можете придбати не тільки чавунні вироби, але і вироби з кераміки, алюмінію та металу.